Als je op wijnreis gaat naar een bepaald wijngebied dan kan het in eerste instantie overweldigend zijn. Zoveel wijnhuizen, wijnclassificaties en zelfs verschillende dorpen. Waar moet je nou precies beginnen? In dit artikel bekijk ik de verschillende manieren waarop je snel een wijngebied kan leren kennen en zo het maximale uit je wijnreis kan halen.
Lees blogs, ga naar de lokale slijterij en vraag iedereen die je kent om tips over jouw wijnbestemming om zoveel mogelijk te leren voordat je aan de wijnreis begint. Ga als je op de bestemming bent aangekomen als eerste naar het lokale VVV-kantoor om wijnkaarten te bemachtigen en vraag waar mogelijk de “locals” op om tips. Drink zo veel mogelijk verschillende wijnen, proef de lokale (vaak) bijpassende gerechten en bezoek de lokale wijnmusea. Je zult zien dat je het wijngebied snel leert kennen!
5 tips voor een goede voorbereiding op de wijnreis
Als je eenmaal de bestemming voor je wijnreis hebt gekozen begint het uitzoekwerk (en het plezier). Hieronder vind je mijn tips voor een goede voorbereiding op jouw wijnreis.
1. Lees de blogs en boeken over de wijnstreek
Met de eerste tip ben je nu al bezig. Het lezen van de blogs en/of boeken over de wijnstreek. Waar staat de streek om bekend? Wat is er allemaal te doen? Welke druiven worden er voor de wijnen gebruikt? Hoe meer informatie hoe beter! Ook al blijft een groot deel van de informatie in eerste instantie nog niet hangen, je zal merken dat de herhaling van informatie tijdens jouw vooronderzoek de tijdens de wijnreis zelf, je steeds een beter beeld krijgt van de wijnstreek en dat je dit makkelijk zal onthouden.
2. Vraag familie en vrienden die van wijn houden welke wijnen ze kennen
Wellicht voor de hand liggend, maar als je mensen kent die ook een passie voor wijn hebben en je verteld dat je een bepaald wijngebied gaat bezoeken dan krijg je meestal meteen een aantal goede tips. Favoriete wijnhuizen, restaurants of accommodatie tips. Schrijf het allemaal op zodat je ze niet vergeet. Jouw naasten zullen geheid vragen bij terugkomst of je de tips hebt opgevolgd. Altijd goed om een antwoord paraat te hebben na de reis waarom je juist hun tips wel of niet hebt opgevolgd.
3. Ga naar de lokale slijterij en vraag naar wijnen uit de wijnstreek
Het is altijd goed om te weten welke wijnen er al in Nederland verkrijgbaar zijn en wat de prijs daarvan ongeveer is. Dan weet je in ieder geval dat je die wijnen niet helemaal hoeft mee te nemen, dat scheelt ook weer ruimte in de auto. Daarnaast kan je ook al een beetje voorproeven!
4. Zoek uit wanneer de wijn festivals plaatsvinden
Het is super leuk om een dorp te bezoeken als er een wijnfestival of dorpsfeest plaatsvindt. Dit moet je natuurlijk wel weten, dus vandaar dat deze in het lijstje voorbereiding staat. Mocht er tijdens jouw reisperiode een festiviteit plaatsvinden dan is het vaak de moeite waard om hier in de planning rekening mee te houden. Een wijnfestival geeft namelijk de kans om veel verschillende wijnen te proeven zonder dat je zelf naar de wijngaard hoeft te reizen.
5. Reserveer proeverijen die je niet wilt missen
Als er echt een bepaalde wijnhuis is dat je wilt bezoeken tijdens jouw wijnreis dan is aan te raden om deze van te voren te reserveren. Zeker bij populaire of wat bekendere wijnhuizen is het niet altijd mogelijk om zomaar naar binnen te wandelen. Eenmaal geboekt kan je uitzoeken welke wijnhuizen er in de buurt zitten en bekijken of er leuke combinaties te maken zijn. Hou er rekening mee dat je maximaal 2 tot 3 proeverijen per dag kan doen (tenzij je op een wijnfestival bent) als je ook nog moet reiden. Veiligheid staat voorop!
5 tips voor tijdens de wijnreis
Als je eenmaal bent gearriveerd op jouw wijnbestemming dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk een wijn proeven en meer te weten komen over een streek. Dit zijn mijn tips om zo snel mogelijk tot een “plan de champagne” te komen.
1. Bezoek het lokale VVV-kantoor voor wijnkaarten van de streek
Ja dit klinkt heel toeristisch, maar meestal is het opspeuren van het plaatselijke VVV-kantoor het eerste wat ik doe als ik aankom in een wijngebied. Soms zelfs als voordat ik incheck, mochten we het VVV-kantoor tegen komen onderweg naar onze accommodatie. Het kost namelijk relatief weinig tijd en je krijgt er boordevol goede informatie voor terug.
Kaarten van de wijnstreek zijn heel erg nuttig als je een wijngebied snel wilt leren kennen. Ze geven vaak een goede basis over hoe de wijnstreek precies in elkaar zit. Over welke dorpen welke wijnklassificaties mogen dragen, waar de dorpen precies liggen en waar de wijnhuizen gevestigd zijn. Vaak zijn er veel meer wijnhuizen dan op een kaart staan, het is dus interessant om te kijken welke er juist wel op staan en of je deze wellicht al in de voorbereiding bent tegen gekomen. Er zijn ook kaarten waar de openingstijden van de wijnhuizen opstaan, dat scheelt je heel veel uitzoektijd op het internet!
Vergeet niet om naar de tips te vragen van de medewerkers van het VVV-kantoor. Die markeren vaak binnen no time een aantal wat bekendere wijnhuizen en bezienswaardigheden op de kaart die ze je net hebben overhandigd. Dit is vaak een prima startpunt voor de verkenning van het gebied.
2. Vraag bij de accommodatie naar de wijnaanbevelingen
De mensen bij de accommodatie zijn vaak “locals” en kunnen daarom goede tips geven over de wijnstreek. Meestal vraag ik naar de beste plek om de lokale gerechten te proeven. Het ontdekken van de wijnspijs combinaties vind ik een essentieel onderdeel van een wijnreis en het vergroten van wijnkennis. Vraag of er plekken zijn waar ze zelf vaak naar toe gaan, naar plekken die niet zo bekend zijn bij toeristen of juist naar die plekken die ze het meest authentiek of representatief vinden van de streek. Vaak krijg je dan een aantal goede tips die zo op de “To Do” lijst kunnen.
3. Bezoek de wijnhuizen die gevestigd zijn in het dorp.
Op sommige plekken zijn de wijnhuizen echt gevestigd in het dorp. Als dat zo is dan kan dat een heel leuk startpunt zijn. Zeker als je wat later op de dag aankomt is het heel fijn als je een proeverij kan doen van de lokale wijnen zonder dat je weer de auto in moet stappen om naar een wijngaard te rijden. Gezien we sowieso geen risico willen lopen en altijd veilig willen reiden, zoek ik altijd zoveel mogelijk plekken op die je lopend vanaf de accommodatie kan bezoeken.
4. Wijn drinken bij de lokale horeca
Niet alle wijn die je proeft tijdens een wijnreis drink je op de locatie van het wijnhuis zelf. De lokale horeca is een prima plek om extra wijnen te ontdekken. Ik raad ook altijd aan om tijdens de lunch, op het terras als je even bij wilt komen of tijdens het diner, alleen maar wijnen te bestellen van wijnhuizen waar je juist niet bent geweest. Zo proef je zo veel mogelijk verschillende wijnen in combinatie met de lokale gerechten.
5. Bezoek de wijnmusea van het wijngebied
Bekende wijndorpen of wijnstreken hebben vaak een museum over de lokale wijncultuur. Elk land/streek pakt dit net wat anders aan, dus ongeacht de hoeveelheid kennis die je al hebt van wijn is dit een aanrader. Je leert elke keer weer wat nieuws. Soms over de geschiedenis van de lokale wijnproductie en soms over wijn in het algemeen. Dit gebeurt overigens niet alleen bij wijnmusea. Er zijn ook veel wijnhuizen die tijdens rondleidingen veel informatie geven over de eigen of lokale wijnproductie.