Port proeven in Villa Nova de Gaia

Taylor's Portproeverij

Terwijl je bij Portwijn natuurlijk meteen denkt aan Porto, kan je voor een onvergetelijke Portproeverij beter aan de andere kant van de rivier zijn, namelijk in Vila Nova de Gaia. Deze oude stad, gelegen aan de zuidelijke oever van de majestueuze Douro-rivier, is de ware schatkist voor de liefhebbers van deze verfijnde nectar.

Villa Nova de Gaia, meestal kortweg Gaia genoemd, is de plek om Portwijnen te leren kennen! Wandel over de Rebeira en loop naar binnen bij één van de talloze bekende Port huizen, zoals Kopke, Sandeman en Calem. Als je bereid bent om iets verder te lopen, dan zijn ook Taylor’s en Graham’s meer dan de moeite waard.

Villa Nova de Gaia, Portugal

Met zijn iconische Rabelo-boten die statig aan de waterkant dobberen en een adembenemend uitzicht op de stad Porto aan de overkant, creëert Vila Nova de Gaia een onweerstaanbaar decor voor een unieke wijnervaring. Hier ontvouwt zich een wijnparadijs, waar de zoete aroma’s van portwijn de lucht doordringen en de ziel van elke bezoeker betoveren.

Bezoek de wijnkelders van Villa Nova de Gaia

De fameuze wijnkelders van Gaia zijn de ware tempels van de port. Hier rijpen eeuwenoude tradities en innovatieve wijnbouwmethoden samen in eikenhouten vaten, waar de kostbare portwijn rust en zijn unieke smaak ontwikkelt. Deze kelders zijn geen gewone magazijnen; het zijn heiligdommen van wijnkunst en ambacht, waar iedere druppel een verhaal vertelt.

Ervaar hoe Port gemaakt wordt tijdens een rondleiding van de kelders. Het hele proces wordt toegelicht, van de oorsprong in de adembenemende wijngaarden van de Douro-vallei tot het delicate rijpingsproces in de koele schaduw van de kelders. Het hoogtepunt is natuurlijk, de proeverij zelf. Ervaar de fruitige zoetheid van een tawny port, of de volle rijkdom van een vintage port. Hoe dan ook, het is een ervaring die je nog lang zal bijblijven.

Maar de charme van Vila Nova de Gaia beperkt zich niet tot de kelders alleen. Dwaal door de charmante straatjes, ontdek de lokale eetgelegenheden en proef de culinaire meesterwerken die perfect samengaan met de verfijnde portwijnen. Als je van een verfrissende cocktails houdt, vergeet dan niet om een keer een Porto Tonico te bestellen.

Wijnkelders van Taylor’s, Villa Nova de Gaia

Wat moet ik weten over port?

Portwijn is een versterkte wijn die wordt geproduceerd in de Douro Valei in het noorden van Portugal. Wil je meer weten over wijnreizen in deze prachtige regio, lees dan hier ons artikel.

Hoe wordt portwijn gemaakt?

Het productieproces van portwijn verschilt van dat van stille wijnen omdat er wijnalcohol wordt toegevoegd om de gisting te stoppen en de wijn te versterken. Hier is een overzicht van hoe portwijn wordt gemaakt:

 1. Druivenoogst: De productie begint met de oogst van de druiven in de wijngaarden van de Douro-vallei. De meest gebruikte druivensoorten zijn onder andere Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz. Daarnaast worden er nog vele anderen inheemse druivensoorten gebruikt. Deze druiven zijn vaak klein en hebben een dikke schil, waardoor ze ideaal zijn voor de productie van portwijn.
 2. Wijnbereiding: Na de oogst worden de druiven geperst en wordt het sap gefermenteerd in grote stalen of granieten kuipen. Tijdens de gisting zetten de natuurlijke gisten in de druiven de suikers om in alcohol, waardoor de wijn ontstaat.
 3. Versterking: Voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol, wordt wijnalcohol van ongeveer 77% volume toegevoegd aan de gisting. De toevoeging van alcohol zorgt ervoor dat de gisting abrupt stopt, omdat de natuurlijke gisten niet bestand zijn tegen het hoge alcoholgehalte. Hierdoor blijft een deel van de natuurlijke druivensuikers ongefermenteerd en behoudt de portwijn zijn zoete karakter.
 4. Rijping: Na het versterken wordt de portwijn overgebracht naar grote houten vaten of eikenhouten vaten om te rijpen. De rijping vindt plaats in de koele en vochtige kelders van Vila Nova de Gaia. Hier ondergaat de portwijn een langzaam rijpingsproces en ontwikkelt het zijn complexe smaken en aroma’s.
 5. Blenden: Portwijn wordt vaak gemaakt door verschillende wijnjaren en druivensoorten te blenden om de gewenste stijl en consistentie te bereiken. De wijnmakers combineren wijnen van verschillende rijpheid en karakter om het gewenste smaakprofiel te creëren.
 6. Bottelen: Na het blenden wordt de portwijn gebotteld en kan het verdere rijpen op fles. Afhankelijk van het type port, kan het rijpingsproces op fles variëren van enkele jaren tot enkele decennia.

Wat voor soorten port zijn er?

De diversiteit in portwijnen is sterk te danken aan de verschillen tijdens het productieproces. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten portwijn en hun kenmerken:

 1. Ruby Port: Een jonge en levendige port die relatief kort rijpt in grote roestvrijstalen tanks of betonnen kuipen voordat hij wordt gebotteld. Deze wijn heeft een diepe robijnrode kleur en uitbundige aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen. Ruby Port heeft vaak een fruitige en zoete smaak, met een levendige zuurgraad.
 2. Tawny Port: Tawny Port is een verouderde port die rijpt in eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de wijn een meer amberkleurige tint en ontwikkelt hij complexe aroma’s van gedroogd fruit, noten en kruiden. Tawny Port is zachter en eleganter dan Ruby Port, met een lichtere body en een zachtere zoetheid. Tawny Ports zijn verkrijgbaar in verschillende leeftijdscategorieën, zoals 10, 20, 30 en 40 jaar oud, wat aangeeft hoe lang ze hebben gerijpt in vaten.
 3. Late Bottled Vintage (LBV) Port: LBV Port wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar en rijpt langer in vaten dan Ruby Port. In plaats van na twee jaar te worden gebotteld zoals Vintage Port, rijpt LBV Port meestal tussen de vier en zes jaar in vaten voordat hij wordt gebotteld. Dit resulteert in een rijkere en complexere wijn met de kenmerken van een Vintage Port, maar met meer toegankelijkheid en klaar om te drinken zonder decanteren.
 4. Vintage Port: Vintage Port is het topniveau van portwijn en wordt alleen in uitzonderlijke oogstjaren geproduceerd. Deze wijn rijpt slechts twee jaar in vaten voordat hij ongefilterd wordt gebotteld. Hierdoor heeft hij een diepe kleur en krachtige aroma’s van donker fruit, bloemen en specerijen. Vintage Ports hebben een enorme levensduur en verbeteren vaak gedurende vele decennia in de fles.
 5. White Port: In tegenstelling tot de meeste portwijnen, wordt White Port gemaakt van witte druivensoorten en heeft het een lichtere kleur. Het is verkrijgbaar in droge en zoete stijlen, waarbij de droge variant vaak wordt gebruikt als aperitiefwijn en de zoete variant als dessertwijn.

Elk type portwijn heeft zijn eigen unieke karakter en kan worden genoten bij verschillende gelegenheden. Het is de diversiteit aan stijlen en smaken die portwijn zo geliefd en fascinerend maakt voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

Hoe lang kan ik port bewaren?

De bewaarpotentie van port hangt af van het type port en de specifieke stijl. Over het algemeen hebben portwijnen een vrij lange houdbaarheid, vooral in vergelijking met de meeste andere wijnen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bewaren van port:

Graham’s – 1985 Vintage Port
 1. Ruby Port kan het beste worden gedronken binnen een paar jaar na de botteldatum. Hoewel sommige Ruby Ports een paar jaar kunnen rijpen op fles en zachter kunnen worden, zijn ze over het algemeen bedoeld om jong te worden geconsumeerd om van hun frisheid en fruitige aroma’s te genieten.
 2. Tawny Port heeft een aanzienlijk langer bewaarpotentieel dan Ruby Port vanwege de rijping in houten vaten. Tawny Ports kunnen goed bewaard worden en blijven vaak 10, 20, 30 of zelfs meer dan 40 jaar oud in vaten voordat ze worden gebotteld. Deze langere rijpingstijd in vaten geeft Tawny Ports hun complexe smaken en aroma’s van gedroogd fruit, noten en kruiden. Goed bewaarde Tawny Ports kunnen vele jaren op fles blijven ontwikkelen en zijn vaak een uitstekende keuze voor langdurige opslag.
 3. Late Bottled Vintage (LBV) Ports zijn ideaal om direct van te genieten, zonder de noodzaak van langdurige rijping. De portsoort heeft over het algemeen een levensduur van enkele jaren op fles.
 4. Vintage Port is het topniveau van portwijn en heeft een zeer lange bewaarpotentie. Deze wijnen kunnen decennia lang rijpen in de fles en hun complexiteit en smaakprofiel ontwikkelen na verloop van tijd. Ze moeten vaak gedecanteerd worden vanwege het bezinksel dat zich vormt naarmate ze ouder worden. Vintage Ports bereiken hun hoogtepunt meestal na ongeveer 20 tot 40 jaar, maar sommige van de beste jaargangen kunnen zelfs nog langer meegaan.
 5. White Port kan over het algemeen, net als rode en versterkte portwijnen, lang worden bewaard, vooral als ze goed worden bewaard. Witte portwijnen hebben echter niet dezelfde lange houdbaarheid als sommige rode portwijnen vanwege hun frissere, fruitige karakter. In het algemeen wordt aanbevolen om witte port binnen 1 tot 2 jaar na botteling te consumeren voor optimale smaak en kwaliteit. Na verloop van tijd kan de frisheid en fruitigheid van de wijn afnemen, hoewel sommige van de beste en meest complexe witte portwijnen mogelijk langer kunnen rijpen.

Het is belangrijk om portwijn op te slaan in een koele, donkere en vochtige omgeving, bij voorkeur liggend om te voorkomen dat de kurk uitdroogt. Als je van plan bent een portwijn voor langere tijd te bewaren, investeer dan in goede opslagomstandigheden om ervoor te zorgen dat de wijn goed verouderd en zijn volledige potentieel bereikt. Let op dat niet alle portwijnen bedoeld zijn om lang te bewaren; controleer altijd het etiket en de aanbevelingen van de producent voor de optimale bewaarperiode.

Waarom wordt portwijn in Villa Nova de Gaia bewaard?

Port (of portwijn) wordt traditioneel bewaard en gerijpt in de kelders van Vila Nova de Gaia. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebied historisch gezien werd gekozen als opslagplaats voor portwijn:

 1. Klimatologische omstandigheden: De kelders van Vila Nova de Gaia bieden een stabiel klimaat dat ideaal is voor het rijpen van port. De vochtige lucht van de Atlantische Oceaan vermengt zich met de warmere lucht van de Douro-vallei en creëert een unieke omgeving die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van complexe smaken en aroma’s in de wijn.
 2. Traditie: Al eeuwenlang is Vila Nova de Gaia het centrum van de handel in en de opslag van portwijn. Historische handelsmaatschappijen en wijnproducenten vestigden zich hier om de wijn te laten rijpen en vervolgens naar internationale markten te verzenden.
 3. Transport over de rivier: In het verleden werd portwijn vervoerd vanuit de wijngaarden in de Douro-vallei stroomafwaarts via de rivier de Douro naar Vila Nova de Gaia. Hier werd de wijn opgeslagen en verder verwerkt voordat deze werd geëxporteerd. De ligging aan de rivier maakte het gemakkelijker om de wijn te transporteren en op te slaan.
 4. Kelders en infrastructuur: Vila Nova de Gaia heeft historische wijnkelders die speciaal zijn ontworpen voor het bewaren van wijn, met dikke muren en houten vaten die bijdragen aan het rijpingsproces van de port. Deze kelders hebben zich in de loop der tijd bewezen als ideale omgevingen voor de opslag en rijping van portwijn.

Al deze factoren samen hebben geleid tot de erkenning van Vila Nova de Gaia als een vooraanstaande locatie voor het bewaren en rijpen van portwijn. Tegenwoordig blijft deze traditie voortleven in de historische wijnkelders van Vila Nova de Gaia, waar bezoekers de kans krijgen om de rijke geschiedenis en het ambacht van portwijn te ervaren.

Bekende Portwijnen

De wereld van portwijn is rijk aan beroemde en prestigieuze merken die al decennialang geliefd zijn bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Hier zijn enkele van de meest bekende en gerespecteerde portwijnproducenten:

 1. Graham’s: Opgericht in 1820, is Graham’s een van de oudste en meest gerenommeerde portmerken. Ze staan bekend om hun uitstekende Vintage Ports en Late Bottled Vintage (LBV) Ports, evenals hun heerlijke Tawny Ports, variërend van 10 tot meer dan 40 jaar oud.
 2. Dow’s: Al meer dan twee eeuwen produceert Dow’s prachtige portwijnen van hoge kwaliteit. Hun Vintage Ports worden beschouwd als enkele van de beste ter wereld en staan bekend om hun krachtige structuur en lang bewaarpotentieel.
 3. Taylor’s: Een ander iconisch portmerk dat in 1692 werd opgericht, is Taylor’s. Ze staan bekend om hun elegante Vintage Ports, met name de Taylor’s Vintage Port, die vaak wordt beschouwd als een van de beste Vintage Ports in uitmuntende oogstjaren.
 4. Sandeman: Met zijn iconische zwarte cape en hoed is Sandeman een opvallende verschijning in de wereld van portwijn. Dit historische merk biedt een breed scala aan portwijnen, waaronder Ruby, Tawny, LBV en Vintage Ports.
 5. Warre’s: Sinds 1670 is Warre’s een prominente naam in de wereld van portwijn. Hun Vintage Ports en Late Bottled Vintage Ports zijn zeer gewaardeerd, en het merk staat bekend om zijn consistente kwaliteit.
 6. Cockburn’s: Een van de oudste portmerken, Cockburn’s werd opgericht in 1815 en biedt een breed scala aan portwijnen, waaronder Vintage Ports, Tawny Ports en LBV Ports.

Deze zijn slechts enkele van de vele gerenommeerde portwijnproducenten in de Douro-vallei. Elk merk heeft zijn eigen stijl en karakter, en hun portwijnen worden wereldwijd gewaardeerd om hun complexiteit, rijke smaken en lange bewaarpotentieel. Als je op zoek bent naar een bijzondere portervaring, zijn deze bekende merken zeker de moeite waard om te ontdekken.

Praktische tips voor de portproeverijen

Vergeet niet om port proeverijen van te voren te boeken als je teleurstelling wilt voorkomen. Je betaald altijd voor een proeverij.

Hoe kom ik in Villa Nova de Gaia?

Vila Nova de Gaia is een stad en gemeente in het noordwesten van Portugal. Het maakt deel uit van het grootstedelijk gebied van Porto en ligt aan de zuidelijke oever van de rivier de Douro, tegenover de stad Porto. Vila Nova de Gaia is dan ook gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Porto via de Dom Luís I-brug of de nabijgelegen voetgangersbrug Ponte da Arrábida.

Hoe lang is het rijden naar Villa Nova de Gaia?

Vanuit Nederland is het gemiddeld 21 uur rijden naar Villa nova de Gaia, het hart van de Douro Vallei.
Den Haag: 2051 km ➙ 21 uur rijden
Groningen: 2125 km ➙ 22,2 uur rijden
Maastricht: 1980 km ➙ 19,5 rijden

Welke wijnroutes zijn er naar Villa Nova de Gaia?

Onderweg naar Gaia kom je een aantal wijngebieden tegen waar je jouw wijnreis mee kan uitbreiden. In Frankrijk zijn de Loire, Rhône en Bordeaux en Champagne goede opties. In Spanje liggen de Navarra, La Rioja, Baskenland en Castilië en León goed gelegen.

Houd er rekening mee dat de meest efficiënte route mogelijk niet rechtstreeks door al deze wijngebieden gaat, maar het is meer dan de moeite waar om wat extra stops in de plannen gezien deze regio’s wel bekend zijn om hun wijncultuur en productie.

Via welke luchthaven is Villa Nova de Gaia het beste bereikbaar?

Gaia is ideal voor een stedentrip of een weekendje weg. Het vliegveld Oporto(OPO) ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad en is vanuit Gaia makkelijk bereikbaar met de metro, bus en taxi. Afhankelijk van je vertrekluchthaven duurt de vlucht vanuit Nederland ongeveer 3 uur.

Waar kan ik het beste overnachten in Villa Nova de Gaia?

In zowel Villa Nova de Gaia als in Porto zijn er talloze accommodaties om uit te kiezen. Er is voor ieder wat wils, van luxe hotel & Spa’s tot appartement en hostels. Hieronder vind je een aantal opties in Gaia.

Luxe Optie: The Yeatman Hotel – Voor diegenen die op zoek zijn naar een ongeëvenaarde luxe ervaring, biedt The Yeatman Hotel een uitstekende keuze. Met zijn prachtige ligging langs de rivier de Douro, Michelin-sterrenrestaurant en uitgebreide wijnkelder, biedt dit hotel een ervaring van wereldklasse. Prijzen zijn doorgaans hoger, maar de service en faciliteiten rechtvaardigen dit.

Middenklasse Optie: Cliphotel Gaia Porto:Opens in a new tab. Gelegen nabij de haven van Gaia, biedt dit hotel moderne en comfortabele accommodaties tegen betaalbare prijzen. Het ligt op korte afstand van het historische centrum van Porto en heeft goede verbindingen met het openbaar vervoer, waardoor het een handige uitvalsbasis is voor het verkennen van de regio.

Budgetvriendelijke Optie: The House of SandemanOpens in a new tab. – Hostel & Suites – Voor reizigers met een beperkter budget biedt The House of Sandeman – Hostel & Suites een unieke en betaalbare accommodatie-optie. Gevestigd in een voormalige wijnkelder, biedt dit hostel moderne en stijlvolle kamers tegen redelijke prijzen. Het is een geweldige keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring zonder de bank te breken.

Charmante Optie: Hotel Black Tulip Opens in a new tab.– Hotel Black Tulip biedt een charmante en gastvrije sfeer tegen betaalbare prijzen. Met comfortabele kamers en een gunstige ligging nabij de rivier de Douro, is dit hotel een goede keuze voor reizigers die op zoek zijn naar een ontspannen verblijf met een beperkter budget.

Welke accommodatie je ook kiest, Villa Nova de Gaia met haar diverse wijnkelders en accommodaties biedt een unieke en onvergetelijke wijnervaring.

Micky

Hoi! Ik ben Micky en ik heb een grote passie voor wijn en wijnreizen.

Recente posts