Een betoverende wijnreis langs de rivier Douro

Of je nu Port in Porto, Villa Nova de Gaia of in Pinhão drinkt, één ding heeft het in gemeen. Het prachtige uitzicht over de ‘Douro’ rivier die kronkelt door de gelijknamige Douro Vallei, één van de meest gewaardeerde wijnregio’s van Portugal. Dit betoverende stukje paradijs is een perfecte bestemming voor een onvergetelijke wijnroadtrip en in dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om deze wijnregio optimaal te verkennen.

De Douro Vallei is een waar juweel voor wijnliefhebbers. Proef Port in één van de charmante Quintas onder het genot van een adembenemend uitzicht, stap in Pinhão op een Ribbelo boot en ervaar de Douro rivier zelf of bezoek het wijnmuseum in Peso da Régua.

Wat moet ik weten over de Douro-vallei?

De Douro-vallei, ook wel bekend als de Douro-regio is een van de oudste wijnregio’s ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vallei wordt gevormd door de rivier ‘Douro’, die door het landschap slingert en omringd wordt door steile heuvels en terrasvormige wijngaarden. De Douro-vallei begint in het oosten bij de Spaanse grens en strekt zich uit naar het westen, waar de rivier uiteindelijk uitmondt in de stad Porto, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

De vallei beslaat een aanzienlijk gebied in het noorden van Portugal, met verschillende subregio’s die bekend staan om hun unieke wijnstijlen en “terroir”. De belangrijkste subregio’s van de Douro-vallei zijn onder andere Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Elk van deze subregio’s heeft zijn eigen klimaat, bodemgesteldheid en druivensoorten, wat resulteert in diverse en karaktervolle wijnen.

Welke soorten wijn worden er in de Douro Vallei gemaakt?

Portwijn: Port is ongetwijfeld de beroemdste wijn uit de Douro-vallei. Om deze versterkte wijn te maken wordt de gisting van druiven gestopt door wijnalcohol toe te voegen, waardoor een zoete en rijke wijn ontstaat.

Rode tafelwijnen: Naast portwijn produceert de Douro-vallei ook uitstekende stille rode wijnen. Deze wijnen zijn gemaakt van verschillende inheemse druivensoorten, zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo) en Tinta Barroca.

Witte tafelwijnen: Hoewel de Douro-vallei vooral bekend is om zijn rode wijnen, worden er ook witte tafelwijnen geproduceerd. Deze witte wijnen zijn meestal gemaakt van druivensoorten zoals Gouveio, Viosinho, Malvasia Fina en Rabigato en kunnen fris en fruitig zijn, of complexer met een rijke textuur.

Roséwijnen: Hoewel minder gebruikelijk dan rode en witte wijnen, worden er ook een aantal roséwijnen geproduceerd. Je komt deze wijnen tijdens een wijnreis in de Douro Vallei echter minder vaak tegen.

Wijnstokken bij Quinta do Seixo

Welke druivensoorten worden er in de Douro Vallei gebruikt?

In de Douro-vallei worden meer dan 100 inheemse druivensoorten gebruikt voor de productie van wijn. Deze druivensoorten spelen een cruciale rol bij het creëren van de unieke smaken en aroma’s van de wijnen uit deze regio. De druiven die het meest gebruikt worden zijn:

1. Touriga Nacional: Deze druif is een van de meest vooraanstaande in de Douro-vallei en wordt beschouwd als een van de beste druivensoorten ter wereld voor het maken van portwijn. Het is bekend om zijn diepe kleur, intense aroma’s van bessen en bloemen, en een uitgesproken tanninestructuur.
2. Tinta Roriz (Tempranillo): Deze druif is een van de meest voorkomende druivensoorten in de Douro-vallei en wordt vaak gebruikt in rode wijnen. Het voegt fruitige smaken van bessen en specerijen toe aan de wijnen.
3. Touriga Franca: Ook een prominente druivensoort in de Douro-vallei, Touriga Franca wordt vaak gebruikt in zowel portwijn als stille rode wijnen. Het voegt complexiteit en elegantie toe aan de blends en heeft fruitige aroma’s en een zijdezachte textuur.
4. Tinta Barroca: Een andere belangrijke druivensoort voor het maken van portwijn. Tinta Barroca draagt bij aan de rijke en diepe kleur van de wijnen en heeft aroma’s van rood fruit en specerijen.
5. Sousão: Een druif met een intense kleur en hoge zuurgraad, vaak gebruikt voor het versterken van wijnen en het toevoegen van levendigheid aan de blends.
6. Gouveio (Verdelho): Een belangrijke witte druivensoort in de Douro-vallei, bekend om zijn frisheid en aroma’s van citrus en bloemen.
7. Viosinho: Een andere witte druivensoort die wordt gebruikt voor het maken van witte wijnen in de Douro-vallei, met smaken van perzik en kruide

Naast deze genoemde druivensoorten zijn er nog vele andere inheemse druivensoorten die in kleinere hoeveelheden worden gebruikt om wijnen met verschillende kenmerken en smaakprofielen te creëren. Het is de diversiteit en rijkdom aan druivensoorten die de Douro-vallei zo speciaal en uniek maakt als wijnregio.

Waarom heet de versterkte wijn uit de Douro-Vallei Portwijn?

De wijn die bekend staat als Port is een versterkte wijn die wordt geproduceerd in de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Om de oorsprong van de naam “Port” te begrijpen, moeten we terug in de tijd reizen naar het historische verleden van de wijnhandel en de verbinding tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk.
In het verleden was de wijnproductie in de Douro-regio niet zo verfijnd en was het moeilijk om de wijn in goede staat naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren, waar er een grote vraag naar was. Om de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen, besloten handelaren in de 17e eeuw om de wijn te versterken met brandewijn, wat het alcoholgehalte verhoogde en de wijn beter bestand maakte tegen de lange zeereizen.

De havenstad Villa Nova de Gaia, gelegen aan de overkant van de rivier de Douro van de stad Porto, speelde een cruciale rol in de geschiedenis van Port. In de 17e eeuw was het gebruikelijk om de wijnvaten stroomafwaarts over de rivier naar Villa Nova de Gaia te vervoeren, waar ze vervolgens werden opgeslagen in kelders.

Taylor’s White Port en LBV Port

De Engelse handelaren speelden een belangrijke rol in de popularisering van Port in het Verenigd Koninkrijk. Zij stonden bekend als de “Port Shippers” en speelden een sleutelrol bij het verhandelen en promoten van deze versterkte wijn op de internationale markt. Het was in deze context dat de wijn die in Villa Nova de Gaia werd opgeslagen, bekend werd onder de naam “Port,” omdat het de haven was van waaruit de wijn werd geëxporteerd naar Engeland en andere landen.

Dus, hoewel de wijn wordt geproduceerd in de Douro-vallei, heeft de naam “Port” zijn oorsprong in de historische handelsrelatie tussen Portugal en het Verenigd Koninkrijk, waarbij Villa Nova de Gaia een cruciale rol speelde als de haven van waaruit de wijn werd verspreid naar de rest van de wereld. Het is een benaming die in de loop van de tijd is blijven hangen en die nu synoniem is geworden met deze heerlijke versterkte wijn uit Portugal.

Hoe kreeg Port de eerste wijnclassificatie ter wereld?

Het succes van de Port Shippers maakte Port een belangrijk export product. Het was een bron van inkomsten voor het land en speelde een essentiële rol in de handelsrelaties met andere landen. Om de handel te bevorderen en de economische belangen te beschermen, was het van vitaal belang om de kwaliteit en reputatie van portwijn te waarborgen.

Dit heeft geleid tot de oprichting van het oudste wijnclassificatiesysteem ter wereld, het Douro Classificatiesysteem, dat in 1756 werd ingesteld door Markies de Pombal, de Portugese premier van die tijd. Het classificatiesysteem verdeelde de wijngaarden in de Douro-vallei in verschillende categorieën, afhankelijk van de kwaliteit van de wijngaard en de wijn die daar werd geproduceerd. Dit systeem legde de basis voor de modernisering van de wijnproductie in de regio en vormde een blauwdruk voor latere wijnclassificaties over de hele wereld.

Wil je meer weten over de wijnclassificaties van Europa, zie dan het artikel: Wijnclassificatie in Europa: Hoe zit dat nou precies?

Op weg in de Douro

Praktische tips voor een wijnreis naar de Douro Vallei

Voordat je in de auto stapt is het handig om een aantal praktische zaken op een rij te zetten zodat je goed voorbereid de weg op kan.

In welke periode kan ik het beste de Douro Vallei bezoeken?

Een bezoek aan de Douro Vallei is tussen maart en november meer dan de moeite waard! In de lente begint het landschap tot leven te komen met prachtige bloemen en groenende wijngaarden. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen gemakkelijk de 30°C en soms de 40°C overschrijden. De Douro-vallei is één van de warmste en droogste regio’s van Portugal en dus een uitstekende bestemming voor zonliefhebbers.

Voor velen is de herfst de ideale tijd om naar de Douro-vallei te gaan. Het landschap verandert in prachtige herfstkleuren, en de oogsttijd begint. Het is een magische periode om te zien hoe de druiven worden geplukt en de wijnbereiding in volle gang is. Bovendien zijn er vaak speciale oogstfeesten en festiviteiten in de regio.

Hoe lang is het rijden naar de Douro Vallei?

Vanuit Nederland is het gemiddeld 18,5 uur rijden naar Peso da Régua, het hart van de Douro Vallei.
Den Haag: 1940 km ➙ 18 uur rijden
Groningen: 2125 km ➙ 19,5 uur rijden
Maastricht: 1869 km ➙ 17,5 rijden

Welke routes zijn er naar de Douro Vallei?

Als je er voor kiest om met eigen auto te gaan, dan kom je onderweg naar de Douro Vallei behoorlijk wat wijnregio’s tegen waar je zou zou kunnen overnachten en waar je jouw wijnavontuur voort kan zeten. Zo zou je op de heenweg kunnen stoppen in Frankrijk kunnen stoppen in de Bordeaux in Frankrijk en in Spanje in de Rioja. Op de terugweg zou je kunnen kiezen voor Navarra en de Bourgogne. De route is natuurlijk volledig afhankelijk van hoe lang je wilt rijden en hoe vaak je tussendoor wilt overnachten. Ook de Loire, Rhône en Champagne zijn mogelijkheden onderweg naar de Douro.

Via welke luchthaven in de Douro Vallei het beste bereikbaar?

Als je de rit te lang vind kan je vanuit Nederland vliegen op Oporto(OPO) en vanuit daar een auto huren. Het vliegveld ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad en is vanuit Porto makkelijk bereikbaar met de metro, bus en taxi. De vlucht duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van je vertrekluchthaven. Momenteel vliegen KLM en Transavia vanaf Schiphol op Oporto en vliegt RyanAir vanuit Eindhoven.

Op het vliegveld zijn er shuttle busjes die je naar de auto verhuurders kunnen brengen. Daarbij zijn de meeste bekend autoverhuurders zoals Avis, Budgetcar, Europcar en Hertz allemaal aanwezig. Boeken kan via de websites van de verhuurders zelf of via websites als rentalcars.com.

Hoe kom ik van Porto naar Peso da Régua?

Régua, ook wel bekend als Peso da Régua, wordt vaak beschouwd als het hart van de Douro-vallei en staat bekend als de “hoofdstad” van de wijnregio. Het is een belangrijk centrum voor de handel en distributie van de beroemde portwijn, die wordt geproduceerd in de omliggende wijngaarden. Régua is gemakkelijk bereikbaar met de auto of de trein vanuit Porto, en het is een ideale uitvalsbasis om de Douro-vallei te verkennen. De stad biedt een perfecte mix van wijntradities, cultuur en een prachtig landschap, waardoor het een onvergetelijke bestemming is voor elke wijnliefhebber en reiziger.

Als je van plan bent om wijnhuizen te bezoeken die buiten Régua liggen dan is een auto echter wel aan te raden. Er liggen talloze mooie Quinta’s in de Vallei die alleen te bereiken zijn met de auto.

Waar moet ik rekening mee houden op de Portugese wegen?

In Portugal wordt tol geheven op bepaalde snelwegen en autowegen. In de Douro Vallei, zoals in de rest van het land, zijn er ook tolwegen die je kunt tegenkomen, vooral als je met de auto reist vanuit nabijgelegen steden of luchthavens. Het grootste deel van het tol systeem in Portugal is elektronisch. Dit betekent dat er geen traditionele tolpoorten zijn waar je contant of met een creditcard kunt betalen. In plaats daarvan worden de tolheffingen automatisch afgeschreven van een elektronische tolheffingseenheid die op de voorruit van de auto is bevestigd.

Als je met je eigen auto rijdt dan kan je een prepaid tolkaart kopen, genaamd “Toll Card”, voordat je de tolwegen oprijdt. Deze kaart kan worden gekocht bij postkantoren, tankstations, servicestations of online. Het bedrag dat je op de kaart laadt, wordt automatisch afgetrokken naarmate je tolwegen passeert. Als je een auto huurt dan wordt je bij het afhalen meestal vraagt het verhuurbedrijven meestal of je gebruik wilt maken van de tolheffingsservice aan, waarbij je een vast bedrag betaalt voor elke dag dat je de tolwegen gebruikt.

Als je tolwegen wilt vermijden, kun je kiezen voor alternatieve routes, maar houd er rekening mee dat deze routes meer tijd in beslag nemen. Hoe dan ook zorg ga goed voorbereid op weg om ongemakken en boetes te voorkomen.

Uitzicht vanuit Pinhão, Douro-Vallei

Waar kan ik het beste slapen in de Douro Vallei

In de Douro-vallei zijn er verschillende soorten accommodaties, variërend van schilderachtige wijnhuizen tot luxe hotels en charmante pensions. Zie hier een lijst met accommodaties op booking.comOpens in a new tab.. Waar je het beste kunt logeren, hangt af van jouw voorkeuren, budget en de ervaring die je zoekt. Hier zijn enkele suggesties voor verschillende soorten verblijven in de Douro-vallei:

1. Quintas: Als je wilt genieten van een authentieke en unieke ervaring, overweeg dan om te verblijven in een wijnhuis (quinta) in de Douro-vallei. Veel wijnhuizen bieden accommodatie aan en je kunt midden tussen de wijngaarden verblijven. Dit geeft je de gelegenheid om de wijnproductie van dichtbij te ervaren en te genieten van het prachtige landschap. Enkele bekende wijnhuizen met accommodatie zijn Quinta do CrastoOpens in a new tab., Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo,Opens in a new tab. en Quinta do ValladoOpens in a new tab..
2. Luxe hotels: Als je op zoek bent naar een luxueus verblijf met uitstekende voorzieningen, dan zijn er enkele prachtige hotels in de Douro-vallei. Veel van deze hotels hebben een spectaculair uitzicht op de rivier de Douro en de omliggende wijngaarden. Enkele aanbevolen luxe hotels zijn The Vintage House HotelOpens in a new tab., Six Senses Douro ValleyOpens in a new tab. en Douro Royal Valley Hotel & SpaOpens in a new tab..
3. Charmante pensions en boetiekhotels: Als je de voorkeur geeft aan een intiemere sfeer en een persoonlijke benadering, zijn er ook tal van charmante pensions en boetiekhotels in de Douro-vallei. Deze accommodaties hebben vaak een rustieke en traditionele uitstraling, waardoor je je echt in het hart van de Douro-vallei voelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Casa da Bela VistaOpens in a new tab., Quinta de VentozeloOpens in a new tab. of Quinta de Casaldronho Wine HotelOpens in a new tab.
4. Agrotoerisme en landelijke boerderijen: Voor een authentieke landelijke ervaring kun je overwegen om in een agrotoerisme-accommodatie of landelijke boerderij te verblijven. Deze plekken bieden vaak een kans om te genieten van lokale gerechten en de landelijke levensstijl te ervaren. Enkele voorbeelden zijn Quinta da Veiga en Quinta de la Rosa.
5. Campings en camperplaatsen: Er zijn campings te vinden in de Douro-vallei, maar het aanbod kan beperkt zijn in vergelijking met andere soorten accommodaties. Enkele campings die je zou kunnen overwegen zijn Camping Lamego, Parque de Campismo de Vila Nova de Foz Côa, Parque de Campismo do Pocinho. Hou er rekening mee dat het in Portugal niet is toegestaan om zomaar overal vrij te kamperen, zoals wildkamperen in de natuur. Sommige steden en dorpen in de Douro-vallei hebben speciale plaatsen voor campers, vaak aangeduid als “áreas de serviço para autocaravanas”. Hier kun je voor een beperkte periode parkeren en soms zijn er ook sanitaire voorzieningen beschikbaar.

Een belangrijke overweging bij het boeken van een slaapplaats kan de locatie zijn. Verblijf je meerdere dagen in de Douro-regio en vind je het fijn om in verschillende restaurants te eten? Overweeg dan om juist in één van de wat grotere plaatsen te overnachten zoals Amarante, Régua, Pinhão of Lamego, zodat je meerdere keuzes hebt en niet te vergeten, zodat je kunt genieten van een heerlijke Douro-wijn bij het avondeten en niet meer naar huis hoeft te rijden!

Ongeacht waar je besluit te verblijven, zul je ongetwijfeld worden verwend met prachtige uitzichten en gastvrijheid terwijl je geniet van de unieke charme van de Douro-vallei.

Rabelo-boot op de Douro rivier

Wat kan ik allemaal doen in de Douro regio?

Wijnproeverijen: Er zijn talloze Quinta’s (wijnhuizen), waar je kunt genieten van proeverijen van lokale port- en tafelwijnen. Hier kun je meer te weten komen over het wijnbereidingsproces en verschillende variëteiten van wijnen proeven.

Porto Wine Museum: In Régua kun je het Porto Wine Museum bezoeken, gevestigd in een oud treinstation. Het museum biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en tradities van de portwijnproductie in de Douro-vallei.

Boottochten op de Douro-rivier: Zowel Régua en Pinhão zijn populaire vertrek- en aankomstplaatsen voor boottochten op de rivier de Douro. Een boottocht biedt een ontspannen en prachtige manier om het landschap en de terrasvormige wijngaarden te bewonderen.

Uitzichtpunten: Er zijn verschillende uitzichtpunten die adembenemende panoramische uitzichten bieden over de vallei en de omliggende wijngaarden. Een van de bekendste uitkijkpunten is het “São Leonardo da Galafura” uitzichtpunt.

Wijnfestivals en evenementen: In de Douro Vallei vinden regelmatig wijnfestivals en evenementen plaats, vooral tijdens het oogstseizoen. Dit zijn geweldige gelegenheden om lokale wijnen te proeven en de levendige sfeer van de Douro-vallei te ervaren.

Charmante plaatsen en dorpjes:

  • Pinhão is een charmant dorpje dat wordt beschouwd als het hart van de Douro vallei. Het is omgeven door wijngaarden en biedt een prachtig uitzicht op de rivier de Douro. Bezoek de mooie azulejos (Portugese tegels) op het Pinhão treinstation en proef de beroemde portwijnen in een van de vele wijnhuizen.
  • Lamego, een betoverend stadje ongeveer 20 minuten rijden vanuit Régua. Bezoek het majestueuze Lamego Sanctuary, de kathedraal en/of het Lamego Museum.
  • Amarante mag je niet missen als je vanuit Porto naar de Douro rijdt. Gelegen aan de oevers van de rivier de Tâmega en omgeven door weelderige natuur. Verken de historische straten en bewonder de imposante Sint-Gonzalo-brug. Geniet ook van de lokale lekkernijen, zoals de beroemde “pão-de-ló” cake.

De Douro-vallei is niet alleen een plek om van wijn te genieten, maar ook om te genieten van de lokale keuken en de warme gastvrijheid van de mensen. Het is raadzaam om vooraf je bezoeken aan de wijnhuizen te plannen, vooral in het hoogseizoen, om zeker te zijn van beschikbaarheid en rondleidingen. Geniet van je reis door deze betoverende wijnregio!

Micky

Hoi! Ik ben Micky en ik heb een grote passie voor wijn en wijnreizen.

Lees meer