Wijnreis in eigen land: Leuke plekken in Limburg

De meeste mensen denken bij wijn niet meteen aan ons eigen kleine kikkerlandje. Toch hebben de Nederlandse wijnhuizen de afgelopen jaren héél wat meters gemaakt. De kwaliteit van de wijn wordt steeds beter. Een wijnreis in eigen land is daarom zeker een aanrader. In dit artikel bekijken we een aantal leuke plekken in Limburg en kijken we naar de praktische tips waar we rekening mee moeten houden.

St.Martinus, Wijngoed Thorn, Domein Holset en de Apostelhoeve zijn absolute aanraders voor jouw wijnreis naar Limburg. Wijn proeven in het proeflokaal, rondleiding op het domein of slapen in de wijngaard. Deze bijzondere plekken in Limburg bieden allemaal iets unieks en zijn zeker een bezoekje waard.

Wijn uit Limburg

Limburg telt inmiddels meer dan 20 wijnhuizen die op meer dan 50 hectare aan wijngaarden, wijn verbouwen. Voor Nederlandse wijnen worden wijnsoorten gebruikt die je niet snel in de supermarkt zal tegenkomen. Druivenrassen zoals Johanniter, Souvagnir Gris en Solaris komen hier regelmatig voor.

Deze druiven zijn namelijk special voor ons klimaat gemaakt. Het zijn druiven die tegen een andere ondergrond “terroir” kunnen en die tegen het koude, vaak regenachtige weer kunnen. Hierdoor zijn ze beter tegen schimmels bestemd. Het worden daardoor ook vaak schimmelbestendige hybride druivenrassen genoemd.

Wat voor soorten wijn kan je in Limburg verwachten?

Witte wijn, rosé, rode wijn en zelf mousserende wijn, je komt het allemaal tegen in Limburg. Door alle verschillende druivenrassen die in deze regio gebruikt worden is er een grote diversiteit aan soorten wijnen die door wijnproducten gemaakt wordt. Sommige producten zoals St.Martinus zijn ook continue aan het experimenteren met nieuwe druivensoorten om de best mogelijke wijn te kunnen maken in ons klimaat. Dat de wijn steeds beter wordt is een gegeven. Wijn uit Mergelland en Vijlen zelfs hebben al een eigen wijnclassificatie, namelijk de Beschermende Oorsprongsbenaming (BOB).

Wijnhuizen om te bezoeken in Limburg

Als je een besluit om een wijnreis in eigen land te maken, dan zijn de volgende plekken absoluut aan te raden als je in Limburg bent.

St.Martinus

Dit wijnhuis in Vijlen richt zich op duurzame en innovatieve wijnproductie. St. Martinus bestaat sinds 1988 en bevindt zich vlak bij het drie landen punt. Inmiddels is het één van de bekendere wijnhuizen van Nederland en als je Limburgse wijnen wilt proeven dan ben je hier zeker aan het goede adres. De eigenaren hebben namelijk een heerlijke plek voor wijnproeverijen gecreëerd. Geniet van een glas wit, rood of rosé en kijk uit over de weilanden met grazende koeien.

Via de website wijngaardmartinus.nl kan je een een proeverij boeken voor €15 per persoon of een rondleiding inclusief proeverij voor €30. Daarnaast worden er ook frequent workshops/masterclasses gegeven die je via de website kan reserveren en kan je wijn kopen in de online shop.

Wijngoed Thorn

Thorn ook wel bekend in Nederland als de “Witte Stad” is thuis aan het gelijknamig wijnhuis. In 2001 is dit wijnhuis gestart en inmiddels hebben ze 6,5 hectare grond en produceren ze negen soorten wijn. Het is helaas niet altijd mogelijk om wijnen te proeven bij het wijnhuis zelf. Het proeflokaal is namelijk alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 14:00 en 16:00 open. Hou vooral de website van wijngoed-thorn.nlOpens in a new tab. de openingstijden in de gaten.

Toch staat dit wijngoed in dit lijstje van leuke plekken in Limburg. De witte stad is namelijk zeker een bezoekje waard en de wijnen van wijngoed Thorn worden in alle hotels en restaurants geschonken. Er is dus meer dan genoeg gelegenheid om deze wijnen te proeven. Daarnaast is Thorn ook een prima plek om te overnachten als je de rest van de regio wil leren kennen.

Wil je wijn mee naar huis nemen, maar lukte het niet om tijdens de openingstijden van het proeflokaal te gaan, dan kan je ook bij Hotel Crasborn wijn kopen.

Domein Holset

Dit bruisende wijnhuis is gevestigd in Lemiers en maakt wijnen volgens de “methode traditionele”. Oftewel, de methode die ook wordt gebruikt in de Champagne streek in Frankrijk om mousserende wijn te maken. Bij domein Holset kan je niet alleen wijn proeven, het is ook een prachtige locatie om te overnachten. Er zijn zeven moderne kamers gemaakt in de 19e-eeuwse boerderij en bij sommige slaap je praktisch in de wijngaard welke zowel via de eigen site als via booking.comOpens in a new tab. te reserveren zijn.

Op Domein Holset kan je dagelijks wijnproeven in het proeflokaal. Voor €15 drie proef je drie verschillende wijnen. Voor een paar euro meer (in totaal €19,50) wordt je ook rondgeleid in de wijngaard door enthousiaste wijnspecialisten en proef je natuurlijk ook drie verschillende wijnen in het proeflokaal. Het is wel handig om van te voren te reserveren via de website domeinholstet.nlOpens in a new tab. als je zeker wil zijn van een plekje.

Apostelhoeve

De Apostelhoeve in Maastricht is één van de oudste wijnhuizen van Nederland. Naar eigen zeggen zelfs de oudste, maar dat beweerd, bijvoorbeeld, wijngaard Slavante ook. In ieder geval zijn ze al een tijdje bezig en maken ze bij de Apostelhoeve zes verschillende witte wijnen waaronder Riesling, Pinot Gris en Müller-Thurgau.

De wijngaard ligt op ongeveer tien minuten rijden vanaf Maastricht centrum en ligt op een schitterende locatie in het Jekerdal. Het oude gebouw van de Apostelhoeve geeft een waar gevoel van wijnnostalgie, terwijl het interieur van het proeflokaal juist modern is. Kortom zeker een bezoekje waard!

Rondleidingen zijn mogelijk, maar prijzig. Voor twee personen is de huidige prijs van een rondleiding inclusief proeverij €270. Zelf ben ik samen met mijn partner spontaan naar binnen gelopen zonder reservering. Gelukkig konden we een aantal wijnen proeven en kopen. Dit zal echter niet altijd op prijs worden gesteld, zeker in de drukkere periodes. Ik zou dan ook aanraden om, indien je twijfelt, even te bellen. Daarnaast kan je natuurlijk reserveren en/of vragen stellen via de website van de ApostelhoeveOpens in a new tab..

Wij gaan in ieder geval zeker een keer terug voor een rondleiding, want het is een prachtige locatie en de wijnen zijn ook prima te doen!

Praktische tips voor een wijnreis naar Limburg

Het weer in Nederland speelt natuurlijk een belangrijke rol bij een uitje, zo ook bij wijnproeven. Als je een rondleiding wil maken of een wijnproeverij wilt doen met een prachtig uitzicht over het Nederlandse landschap dan is lekker weer natuurlijk een vereiste en ben je al snel gebonden aan het voorjaar en de zomer. Toch is ook het najaar een leuke periode voor een bezoek aan de Limburgse wijngaarden, zeker als je geïnteresseerd bent in wijnproductie. Sommige wijnhuizen organiseren namelijk “plukevents” voor het oogsten van de druiven. Vergeet je hiervoor niet op te geven/in te schrijven.

Hou bij het plannen van je wijnroute ook rekening met het feit dat Nederlandse wijnhuizen het erg fijn vinden als je van te voren reserveert en soms beperkte openingstijden hebben. Voor het proeven van wijnen betaal je altijd een bijdrage. Daarnaast is het ook goed om te realiseren dat er wat afstand kan zitten tussen de verschillende wijndomeinen. Zo is het vanaf St.Martinus ongeveer 40 minuten rijden naar wijngoed Thorn en ongeveer 35 minuten naar de Apostelhoeve.

Op de website visitzuidlimburg.nlOpens in a new tab. vind je een handig overzicht van alle wijngaarden. Daarnaast staan ook de overige wijnevents van Zuid Limburg hier vaak op vermeld, zoals het “Wijnrestaurant op het land”, dorsproeverijen en wijnwandelingen.

Tags:

Micky

Hoi! Ik ben Micky en ik heb een grote passie voor wijn en wijnreizen.

Recente posts