Verwarmde winterse wijnen voor tijdens de feestdagen

Of je nu door de sfeervolle kerstmarkten van Europa struint, over de betoverende pleinen van steden als Wenen en Praag wandelt, of gezellig thuis bij de open haard zit, één ding verbindt alle feestvierders tijdens de winterse festiviteiten: de verwarmde wijnen die zorgen voor een knusse en feestelijke sfeer.

Natuurlijk geeft elk Europees land zijn eigen twist aan warme wijnen tijdens de feestdagen. In dit artikel bekijken we de verschillen in glühwein, glögg, ponche, vin chaud, vin brulé en bischopswijn. Daarnaast deel ik mijn favoriete recept voor tijdens de koude dagen.

Glühwein

Er is één onmiskenbare ster van het winterse drankpalet: glühwein. Deze geurige, verwarmende drank wordt vaak aangetroffen op de traditionele kerstmarkten die het hart van Europa verlichten. Glühwein, gemaakt van rode wijn die is gekruid met kruidnagel, kaneel en sinaasappelschil, is de perfecte metgezel voor koude winteravonden. Of je nu door de met licht versierde kraampjes dwaalt of samenkomt met vrienden rondom een vuurkorf, glühwein brengt een warme gloed naar de koude dagen.

Vin Chaud

In de schilderachtige straten van Parijs tot de pittoreske dorpjes in de Provence, vind je tijdens de wintermaanden kraampjes en cafés die vin chaud aanbieden. Vin chaud wordt gemaakt van rode wijn die wordt verwarmd met verschillende kruiden en specerijen, waaronder kaneelstokjes, kruidnagel en soms zelfs nootmuskaat. De toevoeging van vers fruit, zoals sinaasappel- of citroenschijfjes, geeft de drank een frisse en fruitige toets.

Glögg en mulled wine

Een andere Europese favoriet, vooral in de Scandinavische landen en Groot-Brittannië, is de Scandinavische glögg of de Britse variant, mulled wine. Glögg wordt gemaakt met rode wijn, port of aquavit, verwarmd met kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember en kardemom, en vaak verrijkt met rozijnen en amandelen. Deze aromatische creatie staat garant voor een smaakvolle reis door de winterse specerijen.

Ponche

Om een authentieke Spaanse ponche te maken, wordt rode wijn vaak gemengd met brandy, wat zorgt voor een krachtige en verwarmende basis. Het gebruik van Spaanse brandy voegt een uniek karakter toe aan de drank. Vervolgens wordt vruchtensap toegevoegd om de smaak te verfrissen en te verzachten. Gangbare keuzes voor het vruchtensap zijn sinaasappel- en citroensap, die een levendige citruskick toevoegen aan de drank.

De echte magie van de Spaanse ponche zit in de toevoeging van kruiden en specerijen. Steranijs, kaneelstokjes en kruidnagels worden vaak gebruikt om diepte en complexiteit aan de smaak te geven. Soms wordt ook suiker toegevoegd om de zoetheid te balanceren en het geheel nog aangenamer te maken.
Een traditionele manier om de Spaanse ponche te serveren, is warm, vergelijkbaar met glühwein. Het wordt vaak geserveerd in kleine kopjes of glazen, wat de gezelligheid en het sociale aspect van de drank benadrukt.

Vin brulé

In Italië is er de vin brulé, vergelijkbaar met glühwein maar met een Italiaanse flair, op smaak gebracht met steranijs en vanille. Vin brulé betekend letterlijk “verbrande wijn” en wordt meestal geserveerd in mokken. Het recept wordt vaak aangepast naar persoonlijke smaak. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld een vleugje honing of suiker toe om de drank iets zoeter te maken, terwijl anderen ervoor kiezen om een scheutje sterke drank zoals grappa toe te voegen voor een extra kick.

Bisschopswijn

Bisschopswijn, ook wel bekend als bisschopswijn of bisschopswijnen, is een traditionele warme drank die vooral populair is in Nederland en delen van Scandinavië. Deze warme drank heeft zijn wortels in de middeleeuwen en bevat een eenvoudig maar smaakvol recept. De basis bestaat meestal uit rode wijn, die wordt verwarmd met kruiden en specerijen. De gebruikelijke ingrediënten zijn kaneelstokjes, kruidnagel en sinaasappelschil. Soms wordt ook suiker toegevoegd om de drank een beetje zoeter te maken.

Wat bisschopswijn onderscheidt, is de toevoeging van amandelen en rozijnen. Deze ingrediënten voegen niet alleen een aangename textuur toe, maar ook extra smaaklagen aan de drank. De combinatie van warme wijn, kruiden, en de zoetheid van rozijnen creëert een gezellige en feestelijke sfeer.

Een interessant aspect van bisschopswijn is de naam, die afkomstig is van de katholieke bisschoppen die vaak betrokken waren bij de productie en consumptie van deze warme drank tijdens kerkelijke evenementen en festiviteiten. Bisschopswijn wordt vaak geserveerd in speciale mokken of glazen en is ideaal om te delen met vrienden en familie rondom een knisperend haardvuur of tijdens winterse bijeenkomsten.

Wil je zelf verwarmde wijn maken?

Zoals in dit artikel beschreven zijn er veel variaties in Europa te vinden als het gaat om verwarmde wijn. Het is ook leuk en makkelijk om zelf te maken. Zie hieronder mijn favoriete recept, maar experimenteer gerust om je eigen favoriet te ontdekken.

Wat heb je nodig (Ingrediënten):

 • 1 liter rode wijn
 • 3 kaneel stokjes
 • 3 stuks steranijs
 • 10 stuks kruidnagel
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • suiker (naar smaak)
 • Scheutje Bourbon (naar smaak)

Zo maak je het (Bereidingswijze):

 1. Neem een ruime pan. Schenk de wijn hierin en zet deze op een héél laag vuurtje. De wijn mag niet koken want dan verdampt de alcohol!
 2. Snij de citroen en de sinaasappel in plakken en voeg deze toe aan de rode wijn.
 3. Doe de kruiden erbij en ca. 2-3 eetlepels suiker (naar smaak).
 4. Laat dit en paar minuten op een laag (ja, heel laag) vuurtje staat tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat trekken.
 5.  Serveer warm.

Genieten tijdens de feestdagen

Of je nu geniet van een glas glühwein op de kerstmarkt in München, nippend aan glögg in Stockholm, of verwarmd wordt door een kop vin chaud, de warme alcoholische dranken van Europa dragen bij aan de magie van de feestdagen. Elke slok is als een verwelkomende omhelzing van de winter, een traditie die het seizoen nog feestelijker maakt. Proost op de diversiteit van Europese warme dranken en de gezelligheid die ze met zich meebrengen tijdens de meest wonderlijke tijd van het jaar.

Fijne feestdagen!

Micky

Hoi! Ik ben Micky en ik heb een grote passie voor wijn en wijnreizen.

Recente posts