Een avond in Eguisheim in de Elzas

Equisheim Elzas foto

Toen ik mijn route aan het plannen was om vanuit Barolo in Italië terug te rijden naar Nederland moest ik een keuze maken, door de Elzas of de Bourgogne. Ik heb gekozen voor de Elzas en kwam na veel speuren op het internet uit op het dorp Eguisheim. In dit artikel kijken we naar de praktische informatie die we moeten weten als we een avond het dorp Eguisheim willen overnachten tijdens een wijnreis.

De Elzas streek in het Oosten van Frankrijk ligt, met 6 tot 8 uur rijden op een ideale afstand van Nederland. Dit maakt het niet alleen een uitstekende plek om te overnachten als je op doorreis bent naar andere plekken in Europa, het is ook een perfecte plek voor een wijnweekend of zelfs een langere wijnreis. Zo ook het dorp pittoreske dorp Eguisheim.

Praktische tips voor een wijnreis naar Eguisheim

Eguisheim is een middeleeuws dorp in het Franse departement Haut-Rhin en wordt in menig artikel op het internet als één van de mooiste dorpen van de Elzas genoemd. Niet voor niks dus dat Eguisheim in 2013 verkozen is tot Le Village préféré des Français (de mooiste dorpen van Frankrijk). Het centrum van het dorp is in een ring gebouwd om het dorsplein waar vroeger de burcht en kapel gevestigd waren. Vol met kleine steegjes van oude vakwerkhuizen waar de pannen, potten en bloemen van de balkons hangen, je waant je in Eguisheim weer terug in de middeleeuwen.

Eguisheim ligt op ongeveer een kwartier rijden van de stad Colmar, wat ongeveer 7 kilometer zuidelijker ligt. Alhoewel Eguisheim in vrijwel alle artikelen, die op het internet te vinden zijn over de Elzas, benoemd staat als een van de 10 van mooie dorpen is het er wat rustiger dan plaatsen als Riquewhir en Ribeauvillé.

Hoe lang is het rijden naar Eguisheim?

Vanuit Nederland is het gemiddeld 7 uur rijden naar Eguisheim.
Den Haag: 670 km ➙ 7,5 uur rijden
Groningen: 755 km ➙ 8 uur rijden
Maastricht: 460 km ➙ 7,5 rijden

Welke routes zijn er naar Eguisheim?

Als je vanuit Nederland naar Eguisheim (of andersom) reist dan in de meest voor de hand liggende route via België en Luxemburg. Eenmaal in Frankrijk kan je kiezen om via Nancy te reizen of om volledig door de Elzas te rijden. In het laatste geval rijd je via Straatsburg, waar de Elzas begint en rijd je daarna langs een aantal van haar meest bekende dorpen, zoals Riquewhir, Ribeauvillé, Obernai, Kaysersberg en Colmar.

Mocht je een wat langere wijnreis willen maken dan is een omleiding via de Champagnestreek een leuk alternatief voor de terug rit. Reims en Épernay liggen op ongeveer vier uur rijden vanaf Eguisheim.

Overnachten in Eguisheim

Er zijn een behoorlijk aantal opties als het gaat om overnachten in EguisheimOpens in a new tab.. Zo zijn er hotels, hostels, gites, auberges en appartementen beschikbaar die allemaal op loopafstand te bereiken zijn van het centrum. Ben je bereid om iets langer te lopen naar het centrum dan zijn er ook mogelijkheden om tussen de wijngaarden te slapen. Overnacht je liever op de camping, dan zijn er ook een tweetal opties dicht in buurt. Kortom voor ieder wat wils.

Zelf heb ik bij mijn overnachting in Eguisheim gekozen voor het Brit Hotel Confort La Ferme du PapeOpens in a new tab.. Dit hotel, alhoewel enigszins oubollig, is makkelijk aan te rijden, heeft een parkeerplaats, ligt op steenworp afstand van het oude centrum en heeft een goed ontbijt. Kortom een prima plek voor een enkele overnachting als je op doorreis bent. Het naburige Hôtel L’Auberge Alsacienne heeft een iets moderne inrichting en biedt ook een parkeerplaats en ontbijt.

Restaurants in Eguisheim

Net als voor slaapplaatsen, zijn er meer dan genoeg restaurants om uit de kiezen als je uit eten wilt in Eguisheim. De meeste restaurants serveren traditionele gerechten uit de Elzas streek, zoals Choucroute aux 5 viandes (zuurkool met vijf soorten vlees), Coq au Riesling en niet te vergeten tarte flambée Alsacienne, bij ons Nederlanders ook wel bekend als Flammenkuchen. Een aantal restaurants zoals Caveau EguisheimOpens in a new tab. en Pavillon GourmandOpens in a new tab. bieden menu’s aan, voor ongeveer €30 krijg je dan drie gangen.

De meeste restaurants zijn zowel voor de lunch als voor het diner open. Reserveren hoeft niet overal maar is wel aan te raden, zeker in het hoogseizoen.

Parkeren in Eguisheim

Waar we de auto kunnen parkeren is natuurlijk een essentiële vraag als we op wijnreis zijn. Het centrum van Eguisheim is autovrij dus het is aan te raden om een slaapplaats te vinden waar ze ook parkeerplek hebben. Mocht de door jou gekozen slaapplaats geen parkeermogelijkheden bieden dan zijn er ook een aantal publieke parkeerplaatsen waar je de auto kwijt kan. Op zeven minuten lopen van het centrum ligt de gratis Parking du Millénaire. Wil je liever is dichter bij het centrum parkeren dan is Parking des Marronniers een optie. Deze parking kost echter wel €4 per dag.

Photo of a vigneron in Equisheim

Wijnproeven in Eguisheim

Eguisheim ligt letterlijk op de wijnroute die door de Elzas loopt. Er zitten meerdere wijnhuizen in het dorp gevestigd waar je naar binnen kan lopen en de diverse wijnsoorten die de Elzas te bieden heeft kunt proeven. Dit zijn de Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat wijnen.

Wijnhuizen in Eguisheim

Onder andere Joseph FreudenreichOpens in a new tab., Domaine Emile BeyerOpens in a new tab., Paul ScheiderOpens in a new tab. en Leon BeyerOpens in a new tab. zijn in de middeleeuwse steegjes van Eguisheim te vinden. Vraag om een “degustation” en je krijgt van alle wijnen die je wilt proeven een klein slokje. Je hoeft hier niet voor de betalen, de hoop van de wijnhuizen is natuurlijk dat je een wijn koopt om mee naar huis te nemen. Dit is echter niet verplicht.

Zelf koop ik wel vaak als ik niet voor de wijnproeverij hoef te betalen. Dit varieert tussen 1 of meerdere flessen afhankelijk van hoe lekker ik de wijn vind en wat mijn budget is voor de wijnreis. Voel je dus niet verplicht om meteen een doos mee te nemen. Mocht je wel meerdere flessen willen meenemen, weet dan dat veel wijnhuizen handige meeneem dozen hebben waar drie flessen in kunnen. Zo kan je zelf wat mixen en matchen met de wijnen die je mee wilt nemen.

Er zitten natuurlijk nog veel meer wijnhuizen in en rondom Eguisheim. Als je op doorreis bent en één nacht blijft overnachten dan ben je waarschijnlijk gelimiteerd aan twee of drie proeverijen. Ik zou dan aanraden om lekker in het centrum te blijven. Heb je meer tijd dan kan je altijd nog de wijnhuizen opzoeken die daarbuiten zijn gevestigd. Je kan altijd nog andere wijnen proeven als je in het dorp op een terrasje zit of als je uit eten gaat in een van de restaurants.

Zijn er nog andere bezienswaardigheid in Eguisheim?

Het dorp Eguisheim is zelf natuurlijk al een bezienswaardigheid en je kan er zeker een paar uur rond slenteren. Naast het bezoeken van de verschillende wijnhuizen, het proeven van wijn en de verschillende streekgerechten en het rondneuzen in de verschillende winkeltjes is er echter niet heel veel te doen.

Is een bezoek aan Eguisheim de moeite waard?

Eguisheim is een leuk dorp om te bezoeken als je in de Elzas bent en een uitstekende plek voor een overnachting tijdens een wijnreis. Het dorp is iets rustiger dan de andere bekende dorpen die op de Elzas wijnroute liggen, het is makkelijk aan te rijden en er is genoeg aanbod als het gaat om hotels en restaurants. Daarnaast zijn er ook een aantal wijnhuizen die zeker het proeven waard zijn.

Micky

Hoi! Ik ben Micky en ik heb een grote passie voor wijn en wijnreizen.

Recente posts