Een wijnreis is hartstikke leuk, overal wijn proeven en hier en daar één (of vaak meerdere) flessen meenemen. Maar hoeveel wijn mag je nou eigenlijk officieel mee naar huis in Nederland nemen? Dat is de vraag die we in dit artikel gaan behandelen.
Wijn meenemen naar Nederland
Als we wijn of andere dranken van onze wijnreis willen meenemen naar Nederland dan wordt er onderscheid gemaakt tussen Europa en de rest van de wereld. Daarbij gelden de algehele regels dat je 17 jaar of ouder moet zijn om alcohol mee te mogen nemen en dat je de wijn meeneemt voor eigen gebruik. Je mag dus prima een fles wijn meenemen voor jezelf, je ouders of voor de buren. Het is echter niet toegestaan om dezelfde fles ter verkopen. Dan moet je namelijk btw, accijns en heffingen gaan betalen en hebben we het feitelijk over het importeren van wijn.
Flessen drank meenemen vanuit Europa
Je mag vanuit Europa een stuk meer meenemen dan vanuit landen die daarbuiten liggen. Volgens de belastingdienst mogen we op het moment van schrijven (Mei 2022) het volgende dranken meenemen vanuit de EU:
- 110 liter bier
- 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbetjeswijn
- 20 liter lichte likeur of likeurwijn met maximaal 22% alcohol
- 10 liter sterke drank
Je mag deze aantallen bij elkaar optellen, dus in totaal mogen we 230 liter alcohol meenemen naar Nederland, mits we dus binnen de aangewezen hoeveel blijven per categorie.
Wat wordt er door de douane bedoeld met bubbeltjeswijn?
Als bubbelwijn wordt door de douane Champagne, Prosecco en Cava benoemd. Er zijn natuurlijk veel meer wijnen die een bubbel op lichte bubbel hebben en deze wijnen worden over het algemeen mousserende wijn genoemd. De bubbels ontstaan door een tweede vergisting van de wijn.
In Frankrijk zijn dit vaak de wijnen die buiten de Champagne streek worden gemaakt en daardoor niet de naam Champagne mogen dragen zoals de Cremant de Bourgonge of Cremant de Loire. In Italië worden de wijnen dikwijls Spumante of Frizzante genoemd en ook de witte wijn Vino Verdhe uit Portugal heeft lichte bubbels. Staar je dus niet blind op de namen die specifiek door de Douane genoemd worden. Er vallen veel meer wijnen onder deze categorie.
Welke lichte likeuren komen we tegen tijdens een wijnreis?
Veel wijnhuizen in Europa maken ook lichte likeuren waarvan het alcoholpercentage onder de 22% blijft. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Pommeau, Ratafia en Pineau. Vruchtensap wordt gemengd met een distillaat en er ontstaat een heerlijk zoete drank. Ook versterkte wijnen als Sherry en Port vallen onder deze categorie. Let dus vooral op het alcoholpercentage als je likeuren mee terug wil nemen naar Nederland.
Welke sterke drank komen we tegen tijdens een wijnreis?
Ook in de sterke drank categorie is er veel aanbod als je een wijnreis maakt. Veel wijnhuizen maken een distillaat van druiven welke een alcoholpercentage hebben van meer dan 40%. Deze destillaten kunnen in verschillende landen een andere naam hebben, bijvoorbeeld Marc in Frankrijk en Grappa in Italië. Daarnaast zijn er ook nog vele andere lokale destillaten te vinden als we op wijnreis zijn zoals Cognac, Armagnac en Calvados.
Drank vanuit buiten Europa meenemen naar Nederland
De hoeveelheid drank die we vanuit landen buiten Europa mee terug mogen nemen aanzienlijk lager dan vanuit landen binnen de EU. Het gaat hier om:
- 16 liter bier
- 4 liter wijn
- 2 liter lichte likeuren
- 1 liter sterke drank
Het is momenteel niet toegestaan om mousserende wijn van buiten Europe mee terug te nemen naar Nederland. Mocht je buiten de EU op wijnreis zijn en wil je toch meer drank meenemen naar Nederland dan kan je het beste contact opnemen met een lokale importeur van wijnen of checken bij het wijnhuis zelf. Die weten vaak de beste en voordeligste manier om wijnen in te voeren naar Nederland.
Handige links omtrent wet en regelgeving
Het komt natuurlijk geregeld voor dat wet en regelgeving verandert. Mocht je twijfelen over hoeveel wijn of andere flessen drank je mee mag nemen naar Nederland, dan vind je hier de meest relevante links:
- Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/alcohol-meenemen-naar-nederland
- Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/content/drank-meenemen-naar-nederland
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om beter inzicht te krijgen in welke dranken en vooral hoeveel we daarvan mee mogen nemen naar Nederland en ga je met een gerust gevoel op wijnreis.